Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeli? Bakan Koca paylaştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından paylaştığı videoda Kalp damar ve diyabet hastaları ve yaşlılar öğlen ve akşam öğünlerinde 90 gramdan fazla et tüketmemeli. tavsiyesinde bulundu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Twitter hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde: Kalp damar ve diyabet hastaları ve yaşlılar öğlen ve akşam öğünlerinde 90 gramdan fazla et tüketmemeli. Bu gruptakilerle sindirim problemi olanların yiyeceği et pişirilirken etin yağı sıyırılmalı, ilave yağ kullanılmamalı.
UZMAN DİYETİSYEN ALTUNAY KUŞÇU: ETLERİ SEBZE VE MEYVELERLE BİRLİKTE KULLANMAMIZ ÖNEMLİ
Uzman Diyetisyen Altunay Kuşçu, "Kurbanda özellikle sofralarımızda en çok yer verdiğimiz yiyeceğimiz, besin öğemiz et. Et proteinden zengin bir gıda, B grubu vitaminlerinden zengin, magnezyum, çinko, selenyum gibi minarelleri yoğun bir şekilde içeriyor. C ve E vitamini içermiyor. Etleri bu nedenle sebze ve meyvelerle birlikte kullanmamız önemli. Demir emilimini arttırmak açısından etleri pişirirken haşlama, ızgara veya fırında yöntemini kullanmalıyız. Özellikle kalp, damar hastalığı olan, diyabeti olan ve yaşlılarımızda sindirim problemi olan yaşlılarımızda etlerin etrafındaki yağları sindirmeleri önemli. Etlerin yağlarını sıyırdıktan sonra pişirme yöntemi uygulanmalı ve kendi yağında pişirilmesi sağlanmalı. İlave tereyağ ve kuyruk yağı gibi ilaveler olmamalıdır. Etin miktarı öğlen ve akşam tüketilecekse özellikle kalp damar hastalarında, diyabeti olan vakalarda 90 gramı geçmemelidir. Kurban Bayramı'nda yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Kahvaltı öğünümüzü mutlaka bayramın ilk günü atlamayalım. Şekerli, şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlıları tercih edelim. Bayram boyunca mutlaka sebze ve meyve tüketimimize dikkat edelim. Günlük yürüyüşümüzü ihmal etmeyip, iki litre kadar su tüketelim." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından paylaşıtığı bir başka videoda “Kurban eti, buzdolabında eksi 18 derecede yani buzlukta, tek kullanımlık parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kâğıtlara sarılarak saklanmalı; sindirim problemine yol açmaması için 24 saat bekletilmeden tüketilmemelidir.” tavsiyesinde bulundu.
DİYETİSYEN ALİ TUZLALI: KURBANIN ETİ 24 SAAT BEKLETİLMEDEN TÜKETİLMEMELİDİR
Diyetisyen Ali Tuzlalı, " Etlerin saklama koşulları buzdolabında -18'de veya buzluklarda olmalıdır. Kurban Bayramı'nda etler tek kullanımlık parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıtlara sarılarak buzdolabının buzluklarında veya derin dondurucularında saklanır. Kesilen kurbanın eti 24 saat bekletilmeden tüketilmemelidir. Bekletme işlemi buzdolabında olmalı ve en az 24 saat olmalıdır. 24 saatten önce pişirilen etlerin pişirme sorunu yaşanacaktır. Etler tam olarak pişmeyecektir. Bu da sindirim problemlerine, dolayısıyla şişkinliğe neden olacaktır." dedi.
Benzer Haberler
Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı'nın sağlık durumu nasıl?
Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeli? Bakan Koca paylaştı
Diyabet hastalarının sayısı 2050'de 1,3 milyarı aşabilir
Hangi yaşta hangi sağlık kontrolünden geçmeliyiz
Irkçılık yüzünden Amerikalı siyahiler Alzheimer'a daha sık yakalanıyor
Beyin çipi insanlarda test edilecek
Defne Hastanesi açılıyor! Bakan Koca: Bütün birimlerde muayene olunabilir
İnek sütünün tahtını sallıyor