Krizdeki kilit isimdi! Lukaşenko Prigojin’i uyarmış
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko Rusya'daki Wagner krizinde kilit rol oynamıştı. Lukaşenko Prigojin’in ölümüne dair flaş açıklamalarda bulundu.
Rus paralı asker grubu Wagner’ın lideri Evgeny Prigojin’in 23 Ağustos’ta Rusya'da düşen uçakta hayatını kaybetmesinin ardından Belarus Devlet Başkanı Alesksandr Lukaşenko'dan açıklama geldi.
Lukaşenko, “Prigojin’e güvenlik garantisi vermedim. Prigojin'in güvenliğinden sorumlu olan kişi ben olmamalıyım. İlk şey bu. İkincisi ise bu hiç tartışılmamalı bile” dedi. "Wagner askerlerinin Belarus’ta kalmasında sakınca yok" diyen Lukaşenko, “Wagner Belarus’ta yaşadı, yaşıyor ve yaşayacak. Grubun merkezi burada kalıyor. Bu gruba ihtiyacımız olduğu sürece bizimle yaşayacak ve çalışacaklar” şeklinde konuştu.
Prigojin ve sağ kolu Dmitriy Utkin ile önceden görüştüğünü ve ikiliye “Beyler, dikkat edin” dediğini söyleyen Luakşenko, Prigojin’in uyarılarına kulak asmadığını belirtti. Kremlin’in Prigojin’i öldürdüğü iddiaları hakkında da konuşan Lukaşenko, ”Putin'i tanıyorum, bir şeyler hesaplıyor ve çok sakin. Putin'in bunu yaptığını, suçlunun Putin olduğunu hayal edemiyorum. Bu çok kaba ve profesyonellikten uzak bir iş.” ifadelerini kullandı.
Kremlin: Wagner lideri Prigojin’in öldürüldüğü iddiası kesinlikle yalan
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Peskov, Rusya’da 23 Ağustos’ta düşen uçakta hayatını kaybeden paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in Kremlin’in talimatıyla öldürüldüğü iddiasının “asılsız” olduğunu ifade etti. Peskov, “Şu anda bu uçak kazası ve aralarında Yevgeny Prigojin’in de bulunduğu uçaktaki tüm yolcuların trajik ölümleriyle ilgili çok sayıda spekülasyon var. Tabii ki Batı'da tüm bu spekülasyonlar belirli bir açıdan sunuluyor. Bunların hepsi kesinlikle yalan” ifadelerini kullandı.
Peskov, “Bu konuyu ele alırken sadece gerçeklere dayanmak gerekiyor. Henüz çok fazla bilgi yok, soruşturma devam ediyor. Dün bu konu hakkında konuşan Başkan Putin, yakın gelecekte tamamlanacak soruşturmanın sonuçlarını beklediğini ve ayrıntıları öğreneceğimizi söyledi” şeklinde konuştu.
“Kahramanlıkları unutulmayacak”
Öte yandan Batı medyasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in haziran ayında Rus ordusuna karşı başlattığı 1 günlük isyan nedeniyle cezalandırmak amacıyla Prigojin’in öldürülmesi emrini verdiği yönünde yorumlar yapılmıştı.




Benzer Haberler
ABD'den İsrail'e kritik takviye! Barak'tan dikkat çeken savaş iddiası
Çin'den Japonya'ya sert uyarı!
Yunan basınında Türkiye için skandal savaş senaryosu
Ben-Gvir cezaevine girip kamerayı açtı: Seni öldürmek istiyorum
ChatGPT kullanıcı görüntüleri başka yere aktarıldı: OpenAI 53 vakayı açıkladı
Rusya'nın kalbine İHA saldırısı! Alevler yükseldi, can kayıpları var
Bu mesaj kime? Miçotakis'ten provokatif Meis ziyareti
Tüm dünyanın gözü oradaydı! Bölgede gemi trafiği dibe vurdu