İngiliz ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 0,1 daraldı
İngiliz ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 daraldığı bildirildi.
Istanbul
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre, İngiltere'de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 azaldı. Ülkede GSYH, aynı dönemde yıllık bazda ise yüzde 2,9 arttı.
Uzmanların beklentisi ülke ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,2 daralması yönündeydi.
İngiliz ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 0,8 büyüme kaydetmişti.
Uzmanlar, ikinci çeyrekte ekonomideki daralmada artan hayat pahalılığı nedeniyle tüketicilerin harcamalarını kısmasının etkili olduğunu belirtiyor.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) hızla artan enflasyonu kontrol altına alabilmek için 50 baz puan ile 27 yılın en sert faiz artışı adımını atarak politika faizini yüzde 1,75 seviyesine yükseltmişti.
Yine merkez bankasının tahminlerine göre, ülke ekonomisinin bu yılın son çeyreği itibariyle resesyona girerek, beş çeyrek boyunca resesyonda kalmasının beklendiği belirtilmişti.
Bankanın projeksiyonlarına göre, İngiltere’de enflasyonun bu yılın ekim ayı itibarıyla yüzde 13 seviyesini aşarak zirve seviyesini görmesi bekleniyor.
ONS verilerine göre, bu yılın haziran ayında ise GSYH yüzde 1,3 olan daralma beklentisine karşın yüzde 0,6 küçüldü.
ONS İstatistik Uzmanı Direktörü Darren Morgan, ekonominin daralmasının en büyük sebebinin toplum sağlığı koşullarının olduğunu belirterek, çok sayıda perakendecinin de zorlu bir çeyrek geçirdiğini söyledi.
İngiliz yayın kurumu BBC’ye değerlendirmede bulunan İngiltere Maliye Bakanı Nadhim Zahawi ise, “Bugün rakamların gösterdiği şey, daralmanın kısmen salgına yönelik faaliyetlerin azalmasından kaynaklandığı. Öte yandan, özel sektördeki dayanıklılığın iyiye gittiği yönlü işaretler var. Ancak yine de bunlar zorlu zamanlar." ifadelerini kullandı.




Benzer Haberler
ATİK GENEL BAŞKANI AZİZ ŞAHİN’DEN SERT TEPKİ: GAZZE’DE KATLİAM YAPAN, FİLİSTİN HALKINI HEDEF ALAN VE Mescid-i Aksa’YA BASKI KURAN BİR ANLAYIŞ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’A HAKARET EDEMEZ
İNGİLTERE LONDRA MERKEZLİ KURULUŞ HAXSA CREDITFORM’DAN FITCH’E SERT ELEŞTİRİ: KREDİLENDİRME DEĞİL, SİYASİ BAKIŞ
Çin ve Kuzey Kore arasında 6 yıl sonra bir ilk
Dünyanın en yüksek üçüncü kulesi karanlığa gömüldü! Sebebi çok daha dikkat çekti
Zamanlama manidar: NATO'dan dikat çeken Türkiye çıkışı
Dev iş birliği! Kuzey Kore'nin kasasına 14,4 milyar dolar girdi
Rusya tepkilerin ardından topa giriyor: Her şeyi yapacağız
Cephe hattında planlar tutmadı mı? Trump'ı daha önce hiç böyle görmediniz