Güney Kore devlet başkanı tutuklandı
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanı nedeniyle devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Yoon, ülkede gözaltına alınan ilk devlet başkanı oldu.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, geçen ay sıkıntılı bir dönemde sıkıyönetim kararıyla başlayan ve haftalarca süren siyasi serüvenin son bölümünde sorgulanmak üzere gözaltına alındı.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) yetkilileri, Yoon hakkındaki gözaltı kararını uygulamak için bu sabah ikinci kez harekete geçti. Yetkililer, Yoon'u başkanlık konutunda gözaltına alarak ifade için CIO'nun Seul'ün güneyinde yer alan Gwacheon'da ofisine götürdü. Soruşturmacıların, Yoon'un resmen tutuklamak için mahkemeye başvurmak üzere 48 saat süresi bulunuyor.
GÖZALTINA ALINAN İLK DEVLET BAŞKANI
Güney Kore Ulusal Meclisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 14 Aralık 2024'te azlini istediği ve bu sebeple görevden uzaklaştırılan Yoon, gözaltına alınan ilk devlet başkanı oldu. Yoon, sıkıyönetim ilanının ardından meclise asker göndererek milletvekillerinin karar aleyhine oylama yapması engellemeye çalışmakla suçlanıyor.
GÖZALTI SAATLERCE SÜREN GÖRÜŞMELERİN ARDINDAN YAPILDI
Sıkıyönetim kararının "idari bir eylem" olduğunu, yasama gücünü istismar eden ana muhalefetteki Demokrat Partiye uyarı amacı taşıdığını savunan Yoon, gözaltına alınmasının ardından yayımladığı mesajda, "Her ne kadar bu yasa dışı bir soruşturma olsa da, kan dökülebilecek bir rezaleti önlemek üzere CIO'nun karşısına çıkmaya karar verdim." ifadelerini kullandı. Gözaltı, başkanlık konutunda soruşturmacılar ile Yoon'un ekibi arasında saatler süren görüşmelerin ardından yapıldı.
Güney Kore Batı Bölge Mahkemesi, 31 Aralık 2024'te "ayaklanma" ve "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla yürütülen soruşturmada Yoon için gözaltı kararı vermiş ancak 3 Ocak'ta emri uygulamak üzere resmi konuta giden polisler ile Devlet Başkanlığı Güvenlik Servisi (PSS) görevlileri arasında arbede çıkması üzerine emir infaz edilememişti.
GÖREVLİLER BU KEZ DİRENÇ GÖSTERMEDİ
CIO yetkilileri, bu sabah yaptıkları açıklamada, bu kez Yoon'un gönüllü olarak teslim olmasını beklemeyeceklerini, doğrudan emri uygulayacaklarını ifade etti. İlk teşebbüsün aksine bu kez hiçbir devlet başkanlığı veya PSS görevlisinin gözaltına direnç göstermediği bildirildi.
Ancak başlangıçta başkanlık konutuna giden yetkililer, PSS tarafından oluşturulan barikatlarla engellenmiş, konutun çevresinde Yoon'a destek veren yaklaşık 6 bin 500 kişi toplanırken, iktidardaki Halkın Gücü Partisinden (PPP) milletvekilleri de kararı protesto için konutun önünde bir araya gelmişti.
Konut çevresinde yaklaşık 3 bin polis tedbir için tutulurken, bazı soruşturmacıların merdivenlerle tırmanarak konut yerleşkesine girdiği, bazılarının ise yerleşkeyi çevreleyen patika yollardan geçerek konuta ulaştığı belirtilmişti. Gün içinde devlet başkanlığı konutunu koruyan askeri birliğin, polis ve CIO yetkililerinin konuta girişine onay verdiği kaydedilmişti.
Benzer Haberler
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi 2025 Yılı İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
Baykar, ilk uydusunu uzaya fırlattı
Dikkatsiz askerler, Fransa'nın sırlarını yanlışlıkla açığa çıkardı
Güney Kore devlet başkanı tutuklandı
Milli muharip savaş uçağı KAAN'ın ikinci prototipi ilk kez görüntülendi
Burdur'da Hububat Tescilinde Düşüş: Ekonomik Zorluklar ve Kuraklık
Venezuela'da Maduro'ya tehdit: İktidardaki günleri sayılı
Husiler'den olay iddia: İsrail Savunma Bakanlığı'nı süpersonik füzeyle vurduk