Yoğun kar yağışı pazar tezgahlarını da etkiledi! Domates, biber ve patlıcan iki katına çıktı
Devam eden kar yağışları nedeniyle gıda zincirinde de aksamalar yaşanmaya başladı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, “Özellikle sera ürünlerinde fiyat artışları var. Burada yüzde 50’den aşağı değildir artışlar“ dedi.
Son bir haftadır devam eden soğuklar ve yoğun kar yağışı Akdeniz'e kadar inerken, ulaşımla birlikte gıda zincirinde de aksamalar yaşanmaya başladı. Antalya gibi kar yağışının çok az görüldüğü ve örtü altı üretimin ana merkezi olan bölgelerde de etkin olan hava şartları, hasattan üretime kadar tüm süreçlerde sıkıntı yaratırken, sebze meyve fiyatlarında yüzde 50'lere yakın fiyat artışları olduğu belirtiliyor.
AÇILMAYAN PAZAR TEZGAHLARI FİYATLARA YANSIDI
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, özellikle soğuk havalar nedeni ile açılamayan pazar tezgahları olduğunu ve bu durumun da sebze-meyve satışları üstünde, kapanan yollardan daha fazla etki ettiğini dile getirdi. Sebze ve meyvede tüm üretim ve ticaret süreçlerinin hava şartları ile doğru orantılı gittiğini kaydeden Tavşan, "Özellikle sera ürünlerinde fiyat artışları var. Burada yüzde 50'den aşağı değildir artışlar. Biber, patlıcan gibi ürünler çok pahalı. Onun dışında patates, karnabahar gibi kışlık ürünlerde çok büyük değişim olmadı" bilgisini verdi. Tavşan, bu dönemde hallerde de bir durgunluk yaşandığını sebze meyve alım satımlarının yavaşladığını dile getirdi.
"ÜRÜNLERDE DONMA OLUYOR VE FİYATLARA YANSIYOR"
Kar yağışı ile birlikte büyük şehirlere girişlerde yaşanan problemlerin tedarikten çok fiyat konusunda sıkıntı yarattığını anlatan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, özellikle kar nedeniyle uzayan nakliye süreçlerinin ürünlerin zarar görmesine neden olduğunu belirtti. Düzgün, "Özellikle Antalya'dan Mersin'den gelen ürünler normal şartlarda kar olmasa 12-13 saatte gelirken şimdi araç kardan dolayı haliyle gecikmeli geliyor. Burada da ürünlerde donma oluyor ve fiyatlara yansıyor. Özelikle mevsim dışı ürünler olan patlıcan, domates biber gibi ürünlerde fiyat artışları var." dedi.




Benzer Haberler
AK Partili isimden Türkiye'ye gözdağı veren terör örgütüne: Neresi Vietnam olur görürler
Türkiye'nin dev şirketi, Çek Hava Yolları'nı satın alıyor
Türkiye'nin yanı başında tarihi kare! Şara'nın önemli bir isteği var
Türkiye'den çok net operasyon mesajı: 25 gününüz kaldı
Çalışmalarda sona gelindi! Milyonlarca çalışanın izin düzeni kökten değişiyor
Türkiye'de 600'den fazla şubesi var! Akaryakıt devi 6 gün içinde satılacak
Halkbank Genel Müdürü Arslan'dan genç girişimcilere müjde: Teminatsız 1 milyon TL Gençİz kredisi
Azerbaycan, Eurovision 2026'ya katılacak mı? Merak edilen soru yanıt buldu