Eve dönüşün yol haritası! PKK'lılar 4 kategoriye ayrılacak
Türkiye, 'Terörsüz Türkiye' hedefi doğrultusunda kritik bir sürece giriyor. PKK'nın silah bırakmaya başlamasının ardından, TBMM'de komisyon kurulması bekleniyor. Komisyon süreç için yol haritası hazırlayacak. Suça karışan, karışmayan, yönetici ve emri veren olarak 4 başlıkta çalışma yapılması bekleniyor.
Türkiye, "Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda kritik bir sürece daha giriyor. PKK'nın silah bırakmaya başlamasının ardından, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni bir komisyon kurulması bekleniyor. Komisyonun temel görevi, silah bırakan örgüt üyelerinin hukuki durumu, mevzuat değişiklikleri ve toplumsal entegrasyon süreci için yol haritası hazırlamak olacak.
MEVZUATTA BOŞLUK VAR
Mevcut Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nda, kendini fesheden bir terör örgütünün üyelerine dair özel bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle kurulacak olan komisyon, örgüt mensuplarının Türk hukuk sistemi içindeki karşılığını değerlendirecek ve gerekli yasal düzenlemeleri masaya yatıracak.
Komisyon, "silah bırakan örgüt üyelerinin hangi hukuk rejimine tabi olacakları, yargılamalarının nasıl yapılacağı, hangi koşullarda sorumluluktan muaf tutulabilecekleri" gibi sorulara yanıt arayacak.
'EVE DÖNÜŞ YASASI' DÖRT BAŞLIKTA ELE ALINACAK
Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; silah bırakma sürecinin ilerlemesiyle birlikte, gündeme gelen en önemli başlıklardan biri de bir tür "eve dönüş yasası" olacak. Bu kapsamda, örgüt mensuplarının hukuki durumu dört ayrı kategori altında değerlendirilecek:
- Suça karışmamış örgüt üyeleri
- Suça karışmış örgüt üyeleri
- Örgüt yöneticileri
- Emir verenler
Her bir kategori için ayrı hukuki çerçeve ve prosedür önerileri hazırlanacak. Özellikle suça karışmamış ve Türkiye'ye dönmek isteyen örgüt üyeleri için, entegrasyon ve yeniden topluma kazandırma adımlarının öncelikli olarak atılması planlanıyor.
DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENECEK
TBMM çatısı altında kurulacak komisyonun gündeminde sadece hukuki süreçler değil, aynı zamanda toplumsal entegrasyon politikaları da yer alacak. Komisyon üyeleri, benzer süreçleri yaşamış ülkelerin örneklerini de inceleyerek Türkiye için uygun modelleri değerlendirecek.
CEZAEVİNDEKİ PKK'LILARIN DURUMU NE OLACAK?
Adalet Bakanlığı verilerine göre şu anda cezaevlerinde 359'u tutuklu, 512'si hükümözlü (hükmü kesinleşmemiş ancak halen tutuklu bulunan kişi), 3 bin 811'i hükümlü olmak üzere toplam 4 bin 600 civarında PKK'lı terörist bulunuyor. DEM Parti heyeti, geçtiğimiz günlerde AK Parti ile gerçekleştirdiği görüşmede bu kişilerin durumuna ilişkin özel bir düzenleme talebinde bulunmuştu.
Ancak AK Parti kaynakları, şu aşamada "af" niteliğinde bir yasal düzenlemenin gündemlerinde olmadığını, daha çok bireysel koşullar ve suç ayrımı temelinde ilerlenebileceğini belirtiyor.
Benzer Haberler
Eve dönüşün yol haritası! PKK'lılar 4 kategoriye ayrılacak
Ahmed Şara'nın zor sınavı! Süreci yönetmeye çalışırken özel olarak teşekkür ettiği tek ülke var
Dürziler aparat asıl hedef Türkiye! İşte bölgemizde dengeleri alt üst edecek plan
Rekabet Kurumu'ndan Mastercard ve Visa'ya Soruşturma
Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı, Suriye ordusu Süveyda'ya gidiyor
15 Temmuz’un Dijital Direnişi: Furkan Erdoğan’dan Stratejik Değerlendirme
Netanyahu'dan Suriye'ye Sert Uyarı
Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Türkiye ile uzlaşmaktan başka hangi alternatifler var?